خدمات الکترونیک

سوالات متداول

1-صندوق تحت نظر کدام وزارتخانه است؟ آیا این صندوق دولتی است؟

بله. صندوق یک شرکت مستقل 100 درصد دولتی است که زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می‌کند.

2-چه کسانی می‌توانند از خدمات صندوق استفاده کنند؟

در تعریف کلی همه صنایع کوچک با پرسنل زیر 50 نفر (طبق جواز تأسیس یا لیست بیمه) که ماهیت صنعتی دارند، می‌توانند از ضمانت‌نامه‌های این صندوق بهره‌مند شوند.

3-ملاک تعیین ماهیت صنعتی‌بودن طرح چیست؟

دارندگان مجوز از نهادهای ذیل شخصیت حقیقی یا حقوقی صنعتی شناخته می‌شوند:

  • جواز تأسیس یا پروانه بهره‌برداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت؛

  • جواز تأسیس یا پروانه بهره‌برداری صنایع تبدیلی یا تکمیلی از سازمان جهاد کشاورزی؛

  • مجوز صنایع‌دستی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی؛

  • جواز کسب تولیدی برای اصناف.

4-آیا صندوق تسهیلات پرداخت می‌کند؟

خیر. خدمات صندوق در حال حاضر در حوزه صدور ضمانت‌نامه اعتباری و پیمانکاری است.

5-صندوق چند درصد اصل و سود تسهیلات اعطایی بانک‌ها یا مؤسسات مالی و اعتباری را تضمین می‌کند؟

درصد پوشش ضمانت‌نامه اعتباری برای تسهیلات بانکی حداکثر ۷۰درصد اصل و سود تسهیلات اعطایی بانک‌ها یا مؤسسات مالی و اعتباری به صنایع کوچک است. البته، به‌منظور ایجاد عدالت اجتماعی و کمک به توسعه و رشد مناطق محروم، درصد پوشش این ضمانت‌نامه‌ها در مناطق کمترتوسعه‌یافته تا ۸۵‌درصد اصل و سود تسهیلات اعطایی بانک‌ها یا مؤسسات مالی و اعتباری افزایش یافته است.

6-کدام‌یک از بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری ضمانت‌نامه صندوق را می‌پذیرند؟

طی بخش‌نامه بانک مرکزی به شماره 58976  مورخ  1398/3/20، همه بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری دولتی یا غیردولتی (همچون بانک‌های صنعت و معدن، کشاورزی، ملی، سینا و...) می‌توانند ضمانت‌نامه‌های صندوق را بپذیرند. این صندوق در راستای حمایت از صنایع کوچک و به‌منظور افزایش اعتبار خود در میان بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری برای پذیرش ضمانت‌نامه‌های صادره صندوق با بسیاری از آن‌ها تفاهم‌نامه منعقد کرده است. برای اطلاع از عناوین مؤسسات بانکی، مالی یا اعتباری به صفحه «تفاهم‌نامه‌ها» مراجعه فرمایید.

7-برای دریافت ضمانت‌نامه اعتباری تسهیلات بانکی از کجا شروع کنیم؟

متقاضیان باید در مرحله اول به بانک خود مراجعه کنند. پس از پذیرش درخواست اولیه متقاضی از سوی بانک برای پرداخت تسهیلات، درصورتی‌که متقاضی کسری وثیقه داشته باشد یا به هر دلیل بانک یا مؤسسه مالی و اعتباری وثایقش را برای پرداخت تسهیلات نپذیرد، متقاضی می‌تواند از سوی بانک برای اخذ ضمانت‌نامه اعتباری به صندوق معرفی شود که در این راستا باید حتماً مصوبه مربوطه را از بانک اخذ کند. در این هنگام، متقاضی می‌تواند با مراجعه به «سامانه صدور ضمانت‌نامه» به آدرس http://zemanat.sif.ir مراحل تکمیل فرم‌ها و بارگذاری مدارک را آغاز کند. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه «فرایند صدور ضمانت‌نامه» مراجعه فرمایید.

8-چه زمانی برای دریافت ضمانت‌نامه به صندوق مراجعه کنیم؟

برای دریافت ضمانت‌نامه اعتباری (به ذی‌نفعی بانک‌ها یا مؤسسات مالی و اعتباری) پس از دریافت مصوبه تسهیلات و هماهنگی با بانک عامل و در ضمانت‌نامه پیمانکاری پس از عقد قرارداد پایه یا ارائه آگهی شرکت در مناقصه/مزایده می‌توانید از طریق «سامانه صدور ضمانت‌نامه» به آدرس http://zemanat.sif.ir به صندوق مراجعه کنید.

9-آیا اشخاص حقیقی نیز می‌توانند درخواست صدور ضمانت‌نامه بدهند؟

بله. متقاضیان صندوق می‌توانند هم اشخاص حقیقی و هم حقوقی واجد شرایط باشند. برای اطلاع از شرایط اصلی دریافت ضمانت‌نامه از صندوق، به صفحه «صندوق در یک نگاه» مراجعه فرمایید.

10-برای اخذ تسهیلات از بانک‌ها، چه طرح‌هایی می‌توانند از ضمانت‌نامه اعتباری صندوق استفاده کنند؟

تسهیلات و اعتبارات ریالی و ارزی داخلی و خارجی در این زمینه‌ها پذیرفته است: احداث، توسعه، بهسازی و نوسازی، سرمایه در گردش، توسعه پیمانکاری‌های فرعی، تحقیق و توسعه، خرید فناوری و دانش فنی و همچنین تجهیزات آزمایشگاهی‌. بااین‌حال، صندوق اولویت‌هایی دارد که برای اطلاع از این موضوع به صفحه «متقاضیان دارای اولویت» مراجعه فرمایید.

11-سقف مبلغ ضمانت‌نامه صندوق چه میزان است؟

در حال حاضر سقف مبلغ ضمانت‌نامه اعتباری صندوق 50 میلیارد ریال و ضمانت‌نامه پیمانکاری صندوق 70 میلیارد ریال است، ولی مبلغ ضمانت‌نامه با توجه به گزارش اعتبارسنجی متقاضی و پس از دریافت مصوبه هیئت‌مدیره صندوق نهایی و ابلاغ می‌شود.

12-کارمزد چگونه محاسبه می‌شود؟

برای اطلاع از این موضوع، به صفحه «محاسبه‌گر کارمزد ضمانت‌نامه» مراجعه فرمایید.

13-صدور ضمانت‌نامه چه مدت طول می‌کشد؟

مدت‌زمان صدور ضمانت‌نامه صندوق به دو بخش تقسیم می‌شود. بخشی از آن به متقاضی مربوط است؛ مثل تکمیل فرم‌ها، ارائه مستندات لازم، تأمین وثایق موردنیاز، پرداخت کارمزد و ... . بخشی نیز فرایند داخلی صندوق برای صدور ضمانت‌نامه است که در صورت تکمیل‌بودن همه مدارک متقاضی، معمولاً در کمتر از 15 روز کاری انجام‌پذیر است.

با توجه به الکترونیکی‌بودن فرایند صدور ضمانت‌نامه، متقاضی به‌سهولت می‌تواند این مراحل را در «سامانه صدور ضمانت‌نامه» ره‌گیری کند.

14-چرا وقتی که صندوق هم ازما وثیقه می‌گیرد، از ضمانت‌نامه‌های صندوق استفاده کنیم؟ آیا بهتر نیست به‌صورت مستقیم این وثیقه‌ها را به بانک بدهیم؟

استفاده از ضمانت‌نامه‌های صندوق از جنبه‌های مختلف به‌نفع متقاضیان است، مهم‌ترین نکته داشتن رویکرد حمایتی در صدور ضمانت‌نامه است که از آن جمله می‌توان به فرایند سهل‌گیرانه در میزان و نوع وثایق دریافتی، تخفیف در کارمزد ضمانت‌نامه، صدور ضمانت‌نامه مستقیم برای تأمین‌کنندگان و فرایند الکترونیکی ارائه خدمت اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر لطفاً به صفحات «مزایای خدمات صندوق» و «ارزیابی و توثیق وثایق» مراجعه فرمایید.

15-صندوق به‌ازای صدور ضمانت‌نامه چه وثایقی دریافت می‌کند؟

براساس رتبه اعتباری متقاضی، ترکیبی از وثایق نوع اول و نوع دوم از متقاضی دریافت می‌‌شود. در رتبه‌های اعتباری مطلوب، ضمانت‌نامه صرفاً در مقابل امضای مدیران و چک و سفته ارائه می‌شود. گفتنی است که رویکرد سهل‌گیرانه صندوق در تعیین میزان و نوع وثایق، اقدامی حمایتی در نظر گرفته می‌شود. برای اطلاع از این امتیازات به صفحه «ارزیابی و توثیق وثایق» مراجعه فرمایید.

16-مابقی وثایق لازم را چگونه تأمین کنیم؟

صندوق تعهدی در قبال تأمین مابقی وثایق (بیش از 70 درصد اصل و سود تسهیلات در مناطق برخوردار و 85 درصد آن در مناطق غیربرخوردار) ندارد و مابقی وثایق را باید متقاضی با نظر بانک عامل تأمین کند.

17-منظور از وثایق نوع اول چیست؟

وثایقی هستند که به‌راحتی قابلیت نقدشوندگی دارند و می‌توان به نمونه‌های زیر اشاره کرد:

  • وثیقه ملکی؛

  • وجه نقد؛

  • سپرده سرمایه‌گذاری بانکی؛

  • تضمین بانکی و بیمه اعتباری؛

  • املاک اوقافی؛

  • دفترچه قرارداد شرکت شهرک‌های صنعتی؛

  • زمین مسکونی.

 

18-منظور از وثایق نوع دوم چیست؟

وثایق نوع دوم در مقایسه با وثایق نوع اول نقدشوندگی کمتری دارند و می‌توان به نمونه‌های زیر اشاره کرد:

  • سفته؛

  • چک.

19-آیا زمین یا ملکی که قولنامه‌ای باشد، برای وثیقه پذیرفتنی است؟

خیر. زیرا جریان ثبتی ندارد و در دفترهای اسناد رسمی نمی‌تواند در رهن قرار گیرد و مراجع قضایی برای توقیف یا اجرای احکام آن را نمی‌پذیرند.

20-نحوه ارتباط با صندوق چگونه است؟

برای اطلاع از راه‌های ارتباط با صندوق به صفحه «تماس با ما» مراجعه کنید.

ضمناً با هدف تسهیل ارائه خدمت به فعالان صنایع کوچک در استان‌های مختلف کشور، معاون صنایع کوچک «شرکت شهرک‌های صنعتی» هر استان به‌نمایندگی از صندوق وارد عمل می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، به صفحه «نمایندگان استانی» مراجعه کنید.